Thursday, August 28, 2014

រសជាតិ​ទឹកត្នោត​ក្រុង​អង្គរ​ទាក់ទាញ​ភ្ញៀវ​បរទេស​អា​ស៊ី​និង​អឺរ៉ុប​

M28-08-14-z6-full
សៀមរាប​ ៖ ​ប្រាង្គ​ប្រាសាទ​អច្ឆរិយៈ​អង្គរ​បាន​មានឈ្មោះ​ល្បីល្បាញ​រន្ទឺ​ពេញ​ពិភពលោក​ចាត់ទុកថា​ជា​ប្រាសាទ​បុរាណ​ដែល​ពោរពេញ​ទៅ​ដោយ​រចនាប័ទ្ម​ដ៏​ល្អផ្តាច់គេ​លើ​លោក។
ក្រៅពី​ភ្ញៀវ​បរទេស​ចម្រុះ​សាសន៍​ចូលមក​កម្សាន្ត​ទស្សនា​តំបន់​ប៉ូល​ទេសចរណ៍​ខេត្ត​សៀមរាប មាន​កំណើន​ឡើងជា​លំដាប់​។ អ្វី​ដែល​យើង​ផ្តោត​ចិត្ត​ទុកដាក់​ផង​នោះ​គឺ​ដើមត្នោត​ដែល​ចាត់ ទុកជា​អត្តសញ្ញាណ​ជាតិ​មួយ​របស់​ខ្មែរ​យើង​បានផ្តល់​នូវ​ទឹកត្នោតផ្អែម​ត្រជាក់​ទាក់ទាញ​ដល់​ភ្ញៀវ​ជាតិ​ និង​ភ្ញៀវ​អន្តរជាតិ​ទៅ​ឆ្លងកាត់​មក​ចូល​កម្សាន្ត​ទស្សនា​ប្រាង្គ​ប្រាសាទអង្គរវត្ត។
លោក​ម៉ៅ ជា​អ្នក​ឡើងត្នោត ​និង​ជា​អ្នកលក់​ទឹកត្នោត​ផ្អែម​ក្នុង​តំបន់​អង្គរ​នេះ​បាន​រៀបរាប់​ប្រាប់​ដល់​កម្ពុ​ជាថ្មី​ឲ្យ​ដឹង​ថា រក​របរ​ទទួលទាន​ឡើង​ត្នោត​យក​ទឹកត្នោត​នេះ​ចំនួន​១១​ឆ្នាំ​មក​ហើយៗ​ដើមត្នោត​ដែល​ដុះ​ក្នុង​បរិវេណ​អង្គរវត្ត​ត្រូវ​បាន​ឲ្យ​រូបលោក​​​ឡើង​យក​ទឹកត្នោត​មក​ដាក់​លក់​ឲ្យ​ភ្ញៀវ​ក្នុង​ទីនោះ​ដែរ​ដើម្បី​បង្ហាញ​នូវ​មុខ​របរ​គាប​យក​ទឹកត្នោត​ពិតៗ​​​ចំពោះ​ភ្ញៀវ​បរទេស​បាន​ឃើញ​និង​បាន​ទទួលទាន​ស្គាល់​រសជាតិ​ផ្អែម​ឆ្ងាញ់​ពី​ដើម​ត្នោត​ខ្មែរ។
​ អ្នក​ឡើងត្នោត​ឈ្មោះ​ម៉ៅ រស់នៅក្នុង​ភូមិ​វាល ​ឃុំ​គោកចក ក្រុង​សៀមរាប បាន​មានប្រសាសន៍ថា ក្នុង​មួយថ្ងៃ​អាច​គាប​ទឹកត្នោត​បាន​ចំនួន​៤​បំពង់​ហើយ​ការ​ឡើង​ត្នោត​ពេលព្រឹក​និង​ល្ងាច​អាច​យក​ទឹកបាន​ប្រមាណ​ជា​២០​លីត្រ​។ លោក​ម៉ៅ បន្តថា ចំណូល​បាន​ពី​ទឹកត្នោត​នេះ​មួយខែ​ប្រមាណ​ជា​៣០ម៉ឺនរៀល​ប៉ុណ្ណោះ​បើ​គិត​លក់​ទឹកត្នោត​ក្នុង​១​កែវ​ជ័រ​ថ្លៃ​២០០០​រៀល ឬ​ជួនកាល​បានតែ​១​កែវ​១០០០​រៀល​ប៉ុណ្ណឹង​ទៅតាម​ទឹកចិត្ត​សទ្ធា​របស់​ភ្ញៀវ​បរទេស​។ ទឹកត្នោត​សម្បូរ​ច្រើន​អាស្រ័យទៅលើ​រដូវ​ផ្កា​ច្រើន​របស់​ដើមត្នោត​នា​ខែវិច្ឆិកា​និង​ធ្នូ​មាន​រៀងរហូត​ ដោយពេល​ខ្លះ​មាន​តិច​ឬ​ច្រើន​។ ភ្ញៀវ​បរទេស​ចូលចិត្ត​ទទួលទាន​ទឹកត្នោតផ្អែម​ខ្មែរ​មាន ចិន កូរ៉េ និង​ភ្ញៀវ​អឺរ៉ុប​ក៏​ច្រើន​ដែរ៕​